Reciclarea deșeurilor

De ce să reciclăm sticla?

În prezent, sticla a devenit un material ieftin fiind folosită foarte des ca ambalaj. Ea se obţine prin amestecul a patru ingrediente: nisip, sodă, calcar şi aditivi (fier, crom şi cobalt pentru culoare, plumb pentru a modifica indicele de refracţie, aluminiu pentru  durabilitate  şi  bor  pentru îmbunătăţirea  proprietăţiilor  termice).

Reciclarea reduce semnificativ consumul de energie necesar producţiei sticlei şi cererea pentru materiile prime. În cazul sticlei, materialele se găsesc din abundenţă, însă este nevoie de cariere pentru a fi extrase, cu un impact major asupra peisajelor, deci, din acest punct de vedere, există avantaje de mediu pentru recuperarea şi reciclarea sticlei.

Exemple: sticle, borcane, recipienţi medicamente, cosmetice, etc.

Ştiaţi că…
Sticla are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune?
Sticla se reciclează la nesfârşit fără să îşi piardă din calităţi?

Colectarea corectă a sticlei presupune: spălarea obiectelor din sticlă şi îndepărtarea capacelor şi a inelelor de metal sau plastic.

De ce să reciclăm hârtia?

Efectele dezvoltării industriei celulozei şi hârtiei sunt dezastruoase asupra mediului  înconjurător prin defrişări, poluarea aerului.

În ceea ce priveşte defrişarea, lumea pierde în prezent peste 14 milioane de hectare de pădure în fiecare an.

Ştiaţi că…
Pentru fabricarea unei tone de hârtie obişnuite se folosesc între 2 şi 3,5 tone de lemn, adică sunt tăiaţi aproximativ 20 de copaci?
Dintr-o tonă de deşeuri de hârtie se pot produce 2.500 de caiete şcolare sau 12.300  ziare?
Reciclarea hârtiei duce la economisirea a 25% din energia consumată în raport cu hârtia albă obişnuită şi a cca. 90% din apa necesară pentru producerea unui kilogram de hârtie albă obişnuită?

Colectarea corectă a hârtiei presupune selectarea hârtiei curate.

Reciclarea hârtiei  depinde  foarte  mult  de  calitatea  deşeurilor colectate,  fiind  uşor de contaminat, în special cu lichide.

De ce să reciclăm plasticul?

Plasticul nu este un deşeu nebiodegradabil, fiind necesari sute  sau mii de ani pentru descompunere, dacă este aruncat în natură.

Depozitarea sau distrugerea lui presupune costuri însemnate, soluţia optimă fiind aceea de a recicla şi reintroduce plasticul ca materie primă în industrie.

Ştiaţi că…
Prin reciclarea unei butelii de plastic se economiseşte energie suficientă pentru funcţionarea unui bec de 60 W timp de 6 ore?
Din zece PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, aproximativ 30 % din plasticul produs fiind folosit?

Colectarea corectă a plasticului presupune:
– Îndepărtarea dopurilor şi strivirea obiectelor din plastic pentru a ocupa cât mai puţin        spaţiu.
– Spălarea obiectelor din plastic.

Exemple:  butelii (sticle) de plastic – PET, recipiente pentru cosmetice şi soluţii de curăţat, pungi de plastic, alte obiecte din mase plastice: cutii, jucării, pixuri, capace etc.

De ce să reciclăm metalul?

Metalele fac parte din resursele epuizabile ale planetei. Ţinând cont de ritmul de consum şi de rezervele actuale,  în următorii 40 de ani rezervele de cupru se vor epuiza, cele de plumb în 28 de ani, iar cele de staniu în numai 17 ani. Chiar dacă situaţia rezervelor de fier (440 de ani) şi aluminiu (220 de ani) este mai bună, totuşi nici aceste rezerve nu sunt inepuizabile. Extragerea minereurilor presupune intervenţia masivă a omului în peisajul natural, care poate să fie afectat ireversibil.

Ştiaţi că…

Aluminiul este 100% reciclabil? Dacă reciclăm o doză de aluminiu vom economisi energie pentru producerea altor 20 de doze?

Pentru fabricarea unui produs din metal reciclat se economiseşte între 74% şi 95% din energia necesară realizării aceluiaşi produs din resurse primare? Un televizor poate funcţiona trei ore în continuu cu energia economisită prin reciclarea unei cutii de aluminiu?
Colectarea corectă a dozelor metalice presupune turtirea acestora pentru
a ocupa cât mai puţin spaţiu.

Exemple: Doze metalice, cutii de conserve, piese metalice, tabla de aluminiu, folie de aluminiu.

Comments are closed.