Protecția mediului

Despre poluarea cu materiale plastice

Din studiile efectuate asupra materialelor plastice s-a constat că acestea afectează pământul, apele, animalele și omul. Poluarea cu plastic poate să provină de la produse de unică (sau redusă) folosință, pe care oamenii le utilizează le aruncă la întâmplare în cele mai diverse locuri.

Astfel, în urma studiilor efectuate s-a pus în evidență faptul că materialele plastice eliberează substanțe chimice periculoase în sol, după care difuzează în pânza freatică și pot afecta speciile care consumă apa. S-a constatat că substanțele respective afectează negativ și germinarea semințelor, fapt care afectează și plantele sălbatice, dar și culturile.

De asemenea, substanțe periculoase care sunt eliberate din materialele plastice, aruncate la întâmplare, pot ajunge  în râuri, lacuri, mări și oceane, afectând o multitudine de specii de animale, păsări și pești. Pericolul crește odată cu fragmentarea acestora în bucăți mici care pot fi ingerate de speciile enumerate mai sus și au un impact negativ asupra proceselor naturale care au loc în organism.

Efectele negative nu se opresc aici, pentru că toate procesele chimice de degradare a materialelor plastice ajung să afecteze și sănătatea omului, direct sau indirect. Pe lângă efectele de degradare a  mediului în care trăim – asistăm și la un aspect dezolant  al străzilor din orașelor noastre, a parcurilor și spațiilor verzi, a apelor curgătoare, etc.

Aproape oriunde ne-am deplasa pe cuprinsul țării noastre avem imaginea unor produse plastice aruncate aiurea, iar cu această problemă se confruntă marea majoritate a țărilor lumii. Ecologiștii au semnalat existența materialelor plastice în arii extrem de greu accesibile, cum ar fi largul mărilor și oceanelor  sau pe vârfurile munților Himalaya.

În același timp trebuie să remarcăm că este imposibil să renunțăm la produsele din plastic deoarece acestea au greutate mică, sunt ușor de manipulat și ne fac viața mai ușoară.

Dar asta presupune că noi toți ne putem mobiliza de așa natură încât să nu afectăm mediul în care trăim, implicit, viața noastră și a generațiilor următoare.

În acest context trebuie să avem în vedere achiziționarea a câtor mai puține produse din materiale plastice  gândindu-ne și la modul în care ne pot afecta viața și mediul după ce nu le mai folosim. Credem că este important să  achiziționăm  produse cu durate mai lungi de folosire și să le evităm pe cele de unică folosință, ori de câte ori este posibil.

Să nu evităm niciodată să colectăm deșeurile selectiv, ușurând reciclarea.

Să nu aruncăm deșeurile de care ne debarasăm în locuri nepotrivite și, foarte important, să luăm atitudine descurajând astfel de acțiuni atunci când suntem martori la ele.

Să susținem, participând la  inițiativele pozitive, atunci când au loc și să dăm concursul autorităților administrației publice locale care implementează la nivel național și local programe eficiente de colectare și refolosire a deșeurilor.

Să inițiem acțiuni de conștientizare ajutându-i și pe alții să se informeze și să înțeleagă cât de gravă este această  situație și metodele prin care putem reduce efectele negative care conduc la degradarea mediului înconjurător.

 

Comments are closed.