Compostul este ceea ce rămâne după descompunerea plantelor şi a altor organisme vii – o substanţă închisă la culoare, sfărâmicioasă şi de consistenţa pământului – îngrăşământ excelent pentru plantele din jurul casei şi pentru pământul din grădină.
Este o cale de a reutiliza gunoiul din curte şi a-l transforma în ceva folositor în loc să fie ars sau aruncat.
De ce să compostăm?
Datorită umidităţii resturilor organice acestea vor îngreuna foarte mult procesul de selectare a deşeurilor. Hârtia poate fi compromisă astfel în totalitate.
Dacă este făcut corespunzător compostul este un produs foarte util în grădină sau pentru plantele din ghiveci putând înlocui îngrăşămintele chimice.
Procedeul de a face compost nu este nou. În natură, compostul reprezintă ceea ce se întâmplă atunci când frunzele se adună unele peste altele şi încep să se descompună, formând litiera .
Cum începem?
Prima condiţie pentru a realiza compost este să dispunem de o gradină. Deşeurile, atât cele din bucătărie cât şi cele din curte trebuie tăiate sau rupte în bucăţi înainte de aşezarea acestora în recipientul de compost. Cu cât materialul este mai puţin, cu atât se va descompune mai rapid.
Trebuie alternate deşeurile umede organice (din bucătărie) cu deşeurile uscate (din curte).
Procedeul de compostare poate continua şi iarna.
Procesul de distrugere se va încetini şi eventual se va stopa odată cu îngheţarea grămezii de deşeuri, dar procesul va fi reluat primăvara.
Cum îmbunătăţeşte compostul solul ?
Compostul face o mulţime de lucruri benefice solului pe care îngraşământul nu le poate face.
În primul rând adaugă materie organică şi optimizează calea prin care apa interacţionează cu solul. În solurile nisipoase compostul acţionează ca un burete ajutând la reţinerea apei în sol. În solurile argiloase compostul adaugă porozitate solului împiedicând saturarea cu apă sau întărirea.
Compostul introduce în sol un mare număr de bacterii, ciuperci şi asigură habitatul corespunzător pentru ca acestea să trăiască. Acestea, la rândul lor, sunt capabile să extragă substanţe nutritive din sol şi să le transfere plantelor.
Când este gata compostul ?
Compostul gata format este închis la culoare şi miroase a pământ (are mirosul solului). Pentru situaţiile în care compostul se foloseşte în grădină, poate fi gata atunci când conţine încă bucăţi de frunze sau paie nedescompuse.
Dacă planificaţi să folosiţi compostul pentru plantarea de seminţe cel mai bine este să aveţi stratul foarte bine descompus pentru că microbii de descompunere pot ataca şi semintele încolţite în cazul în care compostul nu este gata format.